Piętkowa Antonina –
Nowoczesna kuchnia domowa : najnowszy poradnik w sztuce kulinarnej z
objaśnieniami naukowemi o witaminach, o wartości kalorycznej pokarmów i ich
pożywności, o jarstwie, o poznawaniu środków spożywczych i ich przechowaniu /
opracowali Antonia Piętkowa i Jan Piętek; pod redakcją Emila Wyrobka. Wyd. 3
przejrzane i powiększone rozdziałami o kuchni dla matek karmiących, dla dzieci
i dla chorych. Warszawa 1934, Książnica Polska. 25 cm, s. 738, k. tabl. [64] z
ilustracjami (w tym 40 barwnymi); oprawa wydawnicza: płótno. „Oczywiście, że
żadna książka kucharska nie jest w stanie zastąpić dobrej kucharki i dobrej
gospodyni, ale jest w każdym razie pomocą do nabycia własnej praktyki” -
autorka. Oprawa ze wzmocnionym grzbietem i narożnikami, niewielkimi plamami i zarysowaniami, wytarty tytuł na szyldziku i złocenia na grzbiecie, sklejone taśmą naddarcie strony przedtytułowej. Blisko 250 ilustracji, ok. 1700 przepisów.
|